{ "title": "Basur Ameliyatı", "image": "https://www.basur.web.tr/images/basur-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 19:47:20", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Basur Ameliyatı, hemoroid ameliyatı olacak hastanın mutlaka ameliyat gününden bir önceki akşam ishal yapıcı şurup verilerek bağırsaklarının boşaltılması önemle tavsiye edilmektedir. Ameliyat öncesinde bağırsakların boşaltılması özellikle ameliyat esnasında doktor için ve hastaya büyük avantaj ve kolaylık saplamaktadır. Basur ameliyatı öncesinde hastanın en azından 5 ya da 6 saat kadar açlık olması gerekmektedir. Basur ameliyatında genellikle \"spinal anestezi\" belden iğne yapılarak sadece belden aşağı uyuşturulması yöntemi kullanılmaktadır. Hastanın en fazla ağrı şikâyeti olacağı durum ise çoğunlukla ameliyat esnası ve ameliyat sonrasındaki ilk saatlerdir. Ancak basur ameliyatında uygulanan spinal anestezi yöntemi sayesinde hastanın bu ağrı şikâyetinin meydana geldiği ilk 3-4 saat ağrısız bir şekilde ve oldukça rahat geçirilmektedir.

Basur Ameliyatında Müdahale Nasıl Yapılır?

Ameliyat sırasında hastanın basur şikâyetinden fazla dışarıya doğru olan yastıkçık yapılar genellikle kesilir ve daha sonra ortaya çıkan bu açıklık dikilerek yeniden makat halkasının tam olarak bütünlüğü oluşturulur. Eğer ameliyattan sonra doktor gerekli görür ise birkaç saatliğine daha sonra çekilmesi için kanala vazelinli olan tampon konularak basur ameliyatı tamamlanır. Vazelinli tampon koymak yerine aynı bu işlemi \"ligasure\" ismindeki cihaz ile de kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca basur ameliyatında kullanılan bu cihaz basur olan bölgenin kesim işlemini, yakma ve tekrar birleştirme işlemlerinin hepsini aynı anda kolaylıkla yapabilmektedir. Basur ameliyatlarında kullanılan ligasure özellikle kansız, dikişsiz ve çok daha hızlı ameliyat olanağı sağlamaktadır. Hatta basur ameliyatından sonra meydana gelebilecek olan kanama, ağrı gibi problemler açısından hastaya daha fazla konfor sunmaktadır.

Basur Ameliyatında Doku Nasıl Çıkarılır

Genellikle hastanın ameliyat sırasında basur olan bölgeden ne kadar dokunun alınacağı cerrahın kendi gözeteceği ayar meselesidir. Eğer dışarıya doğru sarkmış olan bağırsağın iç tabakasından küçük bir miktarı alınır ise bu durum basurun tekrarlama ihtimalini oldukça arttırmaktadır. Ancak cerrah çok fazla miktarda doku çıkarttığı taktirde makat kanalının örtüsünü dümdüz hale getirilmesine çalışırsa, bu durum ileri zamanlarda hastanın makatta daralma durumunun gelişmesine yol açabilir. Ayrıca basur ameliyatını yapan cerrah mutlaka kesilen ve dikilen yerin yarasının iyileşme sürecinde nasırlaşma ve büzüşme ihtimalini özellikle hesaba katmalıdır, hatta ameliyat olan hastada beklentisini bu duruma göre ayarlamalıdır. Kısacası basur ameliyatında cerrah makat kanal örtüsündeki salim yerleri bırakarak diğer şişliklerin olduğu yerlerin çoğunu alır. Ancak aralarda çok hafif bir şişlik görünümü oluşsa bile, diğer dokunulmayan yerlerin esnekliği devam ettiği için makat kanalının örtü köprüleri çoğunlukla bırakılmaktadır.

Basur Ameliyatında THD-HAL Yöntemi

Basur ameliyatında kullanılan bu yöntem çoğunlukla basur memelerinin kan akımını sağlayan üç tane damarın bağlanması işleminde kullanılmaktadır. Kısacası ameliyat sırasında kullanılan doppler cihazı ile makat kanalının içerisinde basur yastıkçıklarının içerisinde bulunan atardamarların tespiti yapılarak bu bölgelere dikiş atılması ile damardaki akışın engellenmesi için uygulanmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile yapılan basur ameliyatlarında yeniden tekrarlama, kanama ve ağrılı şekilde dışkılama riski oldukça düşüktür.

Basur Ameliyatında Longo Yönteminin Uygulanması

Bu yöntem özellikle makat iç bölgesinde bulunan fakir sinir ağları için yapılır ve ameliyat sonrasında hastada oluşabilecek ağrı hissi oldukça azdır. Ayrıca basur durumunun üçüncü ya da dördüncü dereceye ulaşmış olan hastalarda ve makat sarkması olan kişilerde uygulanan bu yöntem en yüksek başarı oranlarına sahip olan bir tekniktir.

Basur Ameliyatında Lazer Yöntemi

Basur ameliyatında kullanılan lazer yöntemi diğer bir adı ile ışık tedavisi olarak bilinmektedir. Lazer özellikle çok yüksek ısıya sahip olan ışıktır ve basur memesine odaklanarak bu meme içerisinde gelişen durumu belli ölçüde yakma işlemi sağlayarak mevcut olan genişlemeyi ve varis durumu küçültme olanağı sağlamaktadır. Çoğunlukla basur ameliyatı olan hasta bu durumu çok fazla hissetmez, bunun nedeni de ağrı durumunun fakir olduğu alanlarda çalışılmaktadır. Lazer yöntemi uygulanan bölgede daha sonra yeniden sağlıklı dokular meydana gelecektir. Ayrıca klasik basur ameliyatı yöntemine göre lazer yöntemi çok daha üstünlüğe sahiptir.
" } ] }