{ "title": "Basur Boğulması", "image": "https://www.basur.web.tr/images/basur-bogulmasi.jpg", "date": "21.01.2024 22:00:46", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Boğulmuş basur yani tıptaki adıyla tromboze hemoroid, bilhassa harici hemoroidlerde anüsteki yastıkçık olarak adlandırılan oluşumlarda kanama olur. Dolayısıyla yastıkçık içerisinde bir pıhtı meydana gelir ve bu çoğunlukla bir nohut büyüklüğündedir. İşte bu az bir süre içerisinde, söz gelişi yalnızca birkaç saat içerisinde kuvvetli ağrı, sertlik, şişkinlik yakıntılarını da oluşturan bu duruma tromboze hemoroid ya da boğulmuş basur denir. Daha da açık ifade etmek gerekirse; kanın basur memesi içerisinde pıhtılaşması vaziyetine denir. Sık rastlanan bir hemoroid türüdür.

Dış hemoroidle karıştırılmasına karşın tromboze hemoroid, iç basurun kabızlık benzeri nedenlere ilişkili olarak fazla ıkınmayla dışarı çıkması ve anüs adalelerinin bu yapıyı sıkarak boğmasıyla birdenbire belirir ve makat adalelerinin, meydana gelen bu basur memesini kullanması sonucu olarak dolaşımın bozulmasından ötürü kuvvetli ağrılara neden olur. Bu kuvvetli ağrılar sebebinden birey otururken rahat edebileceği farklı pozisyonlar dener üstelik hiç oturamaz ve uyuyamaz. Ağrının çok kuvvetli olmasından ötürü, hasta idrar yaparken çok zorlanabilir veya hiç idrarını yapamaz duruma gelebilir. Oluşan memenin içerisinde toplanan pıhtı ve ödem, şişliğin patlaması da eşliğinde kanamayı getirebilmektedir. Bununla birlikte çok ağır spor ve egzersiz yapan kişilerde, fazla ağırlıkla çalışanlarda basıncın oldukça çok artmasına ilişkili olarak toplardamar cidarında yırtılmalar olmakta ve pıhtılar oluşabilmektedir. Bütün bunların yakınında rahatsızlığa yol açan diğer sebeplerden de bahsedilebilir. Normal doğum, kabızlık ve ishal, acı kullanımı benzeri. Aslında hemoroide yol açan etmenler de bir nevi ileride boğulmuş basur başka bir deyişle tromboze hemoroidin meydana gelmesi olasılığını de ortaya çıkardığından, benzer nedenler olarak sayılabilir.

Boğulmuş Basur Geçer mi?

Tromboze hemoroid genellikle müdahale olmadan geçer. Oluşan ağrı, 2 gün içerisinde en fazla seviyeye yükselir. İleri ki zamanlarda, gün geçtikçe azalmaya başlar. Ağrı 30-35 gün içerisinde, şişlik ise 50-60 gün içerisinde kaybolur. Fakat burada daimî düzelme durumu oluşmaz. Kalıcı olarak tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde ilerleyen vakitlerde ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda anal hematomla karıştırılabilmektedir.

Boğulmuş Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisi öncesinde tromboze hemoroid başka bir deyişle boğulmuş basur tedavi edilir. Tedavi için de hastanın ağrıdan duramadığı vaziyetlerde kolay bir işlemle lokal anestezi altında basur memesinin içerisinde bulunan pıhtı boşaltılır. Bu işleme trombektomi denmektedir. Bu pıhtının boşaltılmasıyla hasta da önemli bir rahatlama olur. Rahat bir biçimde hasta gündelik hayatına dönebilir. Hasta boğulmuş basurdan meydana gelen kuvvetli ağrı benzeri şikâyetlerden kurtulduktan sonra hemoroidin, derecesine yönelik rehabilitasyonu yapılır. Cerrahi müdahale olmaksızın yalnızca ağrıyı en az seviyeye indirmek için de farklı ilaçlar verilebilir. Analjezik başka bir deyişle ağrı kesici tabletler, hamileler için parasetamol içerici ağrı kesiciler verilir. Anestol merhem sürülerek bu alanın uyuşturulması sağlanır ve böylece ağrı azaltılabilir. Bunun dışında rahatlama sağlamak için ısıtılmış suya oturma banyosu yapılabilir. Bununla birlikte dışarı çıkan hemoroid memeleri, tromboze basura dönüşmemesi için makat içerisine itilmelidir. Acilen operasyon edilmesi gerekli olan olaylarda, tercih olarak ise HAL yoluyla operasyon yoluna müracaat edilebilir. Boğulmuş basur, tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde doku çürümelerine neden verebilir. Tromboze hemoroid tedavi edilip geçmesi beklenmeden operasyon gerçekleştirmenin birtakım sakıncaları yer almaktadır. Bunlardan makat darlığı olma ihtimali, bu ihtimalden ötürü ek olarak az doku alınırsa sağlık sorununun nüksetme ihtimali ve kanamanın fazla olması ihtimalidir. Bu nedenle, öncesinde tromboze olmuş basur memesini ortadan kaldırmak ve yakıntıları en az seviyeye indirmek gerekir. Bitkisel bağlamda bu emel için kullanılan ceravita kapsül yer almaktadır. Tromboze hemoroidde kullanılan diğer bir yöntem de sülük tedavisidir. Oluşan pıhtıyı emerek buradaki basıncı düşürür ve böylelikle o alanda, ağrıyı azaltarak bir rahatlama sağlar.
" } ] }