{ "title": "Basur Çeşitleri", "image": "https://www.basur.web.tr/images/basur-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 13:50:50", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Basur çeşitleri, iç ve dış basur olarak ikiye ayrılmaktadır. İç ve dış basur kendi içlerinde bölümlere ayrılır. Basur kişinin genetik yapısına, beslenme şekline ya da yaşam biçimine göre değişiklik gösterebilmektedir. O yüzden basur çeşitleri herkeste aynı olmamaktadır. Basuru olan insanlar arasında hastalığın birbirine yakın etkilerinden dolayı aynı basur türüymüş gibi muhabbeti olmaktadır.

İç basur: Bağırsağın son bölümünde bulunan dokuların makattan aşağı doğru sarkmasına denmektedir. Halk arasında konusu geçen daha çok bu türdür. Buradaki görüntüleri ıslak ve kanamalı memeler şeklinde olmaktadır. İç basur üç evre şeklinde kendini göstermektedir. Birinci evrede çok farkında olamayız. Basur memesi üst kısımda 1 cm'lik hafif kabarıklık şeklinde görülür. Bazen kanama dışında ciddi bir şikâyet yapmazlar. Hastanın görmesi veya parmakla hissetmesi mümkün değildir. Bir Uzman tarafından anoskop denilen 1-2 cm çapında 8-10 cm uzunluğunda bir aletle bakılarak görülebilir. Nadiren kanama yapmaktadır. İkinci evrede meme elle fark edilebilecek şekilde dışarı çıkmaya başlar. Fakat sadece tuvalet yapma esnasında olmaktadır. Tuvalet bitince basur geri girer. Belirtileri kanama, ıslaklık ve yanma şeklinde. Üçüncü evre basur ise hissetmemek imkânsızdır. Tuvalete çıktığımızda memeler artık 3-4 cm'ye kadar dışarıda kalmaktadır. Bu memeler ya el ile içeri itilir ya da kendi kendilerine içeri girmesi beklenir. Kanama olduğunda fışkırma şeklinde olabilir. Kaşıntı, ıslaklık, ağrı en belirgin özellikleridir. Dördüncü evrede ise memeler sürekli dışarıda kalır. Elle içeri sokulsa dahi tekrar dışarı çıkarlar. Basur dışarıda olduğu için sürekli bir ağrı, kanama ve yeterince temizlenememe durumu söz konusudur.

Dış basur: Dışarıdan temas ettiğimiz bölgedeki toplar damarların şişmesi, bollaşması ve dokudan sarkan bir et parçası haline gelmesidir. Dış basurlar genelde şikâyete sebep olmazlar. Sadece o bölgenin temizliği yapılırken elimize gelen bir et parçası şeklindedirler. Daha çok hamilelik sonrasında bayanlarda görülmektedir.

Boğulmuş basur: İç basur aşırı derecede ıkınma, kabızlık, fazla acı yeme ya da doğum sürecinde dışarıya çıkar. Bu şekildeyken makat kaslarının sıkması sonucu aşırı ağrı ve şişlik olur.
" } ] }