{ "title": "Basur Otu", "image": "https://www.basur.web.tr/images/basur-otu.jpg", "date": "20.01.2024 02:27:50", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Basur Otu, düğün çiçeğigiller ailesinden olan bir bitki türüdür. Yetiştirildiği ana yurdu Akdeniz bölgesinde nemli olan ormanlarında yetişen, ülkemizde ise Güney, Kuzey ve Batı Anadolu'da yaygın bir şekilde yetişmektedir. Basur otu, ismini basur hastalığının tedavisinde kullanıldığı için almıştır. Oldukça eski senelerden buyana bilinmekte olan, köklerinde basur memelerinin tedavisine iyi gelen bir madde bulunan, hastalık sırasında ilk başvurulan şifalı olan bitkilerdendir. Basur otu zehirli ve yakıcı olan küçük bir bitki türüdür.

Basur otunun diğer ismi de ufak Kırlangıç otu şeklinde bilinmektedir ve bu bitkinin bir de halk arasında kullanılan ismi ise düğün çiçeği, sarıot şeklinde de bilinmektedir. Basur otu çoğunlukla ilkbahar aylarında çalılıklarda ve nemli olan çimenlerde yabani bir şekilde yetişmektedir. Ufak olan kırlangıç otu, parlak, koyu yeşilimtırak renginde, kalp biçiminde veya böbrek biçiminde, üç parçalı yaprakları, uzun saplı ve üzeri yağlı bir şekilde yetişmektedir.

Yapraklarının uç kısımları dişlidir ve meşe yaprağını anımsatır. Çiçekleri ise parlak yıldız şeklinde altın sarısı olan çiçekleriyle tanınmaktadır. Sabah saatlerinde açılıp akşam saatlerinde kapanan oldukça güzel bir görüntüsü bulunmaktadır. Kök kısımları oldukça etli küçük ve ince bir şekilde olan çok yıllık otsu olan bir bitkidir. Gövdesinden ve saplarından portakal sarısı bir şekilde olan koyu bir sıvı çıkar. Kök kısımlarının arasında basur memelerini andıran yumrular yer almaktadır. Bu yumruların biçimi basur memelerine benzediğinden dolayı basur otu ismini almıştır.

Basur Otu, düğün çiçeği, yağlı çiçek ve ufak kırlangıç otu adları ile de halk arasında bilinmektedir. İçeriğinde oldukça fazla oranda saponinler ve C vitamini bulunmaktadır. Basur otu isminden de anlaşıldığı gibi çoğunlukla basur hastalarına etki etmektedir. Basur hastalığı bulunan insanların küçük kırlangıç otu diğer ismiyle basur otunu kullanarak bitkisel ve doğal yollar ile ağrılarını azaltabilir veya tamamen kurtulabilirler.

Basur otunun yararları: İsminden de anlaşıldığı gibi basur şikâyetinin tedavisinde oldukça yararlıdır. Basur otu basur memelerinden dolayı oluşan şikâyetlerde kullanılmaktadır.

Basur otunun kullanılması: Basur otunun kök kısmı kaynatılarak lapa şekline getirilmesinin ardından basur memelerine sürülerek kullanılır. Fakat yakıcı ve zehirli bir özelliği olduğu için mikrop öldürücü etkisi bulunmasından dolayı yara ve kesiklerin temizlenmesinde de kullanılır. Zehirli olan bir bitki olduğu için haricen kullanılmaktadır. Ev ilaçlarında da kök kısımları kullanılmaktadır.
" } ] }