{ "title": "Basura İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.basur.web.tr/images/basura-iyi-gelen-bitkiler.jpg", "date": "20.01.2024 11:20:38", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Basura İyi Gelen Bitkiler, Basur; Tıp biliminde hemoroit olarak adlandırılan basur, daha çok toplardamar ağırlıklı sindirim kanalının anüse açılan son bölgesi (Rektum) ve sindirim kanalının bitiş kısmı (Anüs) genişleyerek dışarı çıkması ya da sarkmasıyla oluşur.

Genel cerrahi polikliniklerinde en sık görülen hastalıklardan birisi olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanları, hiçbir şikâyeti olmayan sağlıklı kişilerin muayenesinde bile her üç kişiden ikisinin basur tespit edilmekte olduğunu söylemekteler.

Basur iç (İnternal) ve dış (External) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan iç basur genellikle fazla kaşıntı ve ağrıya neden olmaz. Çok ilerlemiş derecede olmadıkça sadece aralıklı sindirim kanalının anüse açılan son bölgesin de kanama şeklinde belirti verir. Genel Cerrahi uzmanları, İleri evrelerde makattan dışarı çıkan ve parmakla veya kendiliğinden normale dönen memeler ortaya çıkabileceğini belirttiler. Dış basur ise kendilerini genellikle ağrı ve yanma belirtileri ile gösterdiğini belirttiler. Kısaca belirtileri arasında kanama, kaşıntı, tahriş, acı ve şişme yer alır. Egzersiz, dışkı yumuşatıcılar, yüksek lifli beslenme ve bitkisel çözümler rahatlama sağlayabilir.

Basura iyi geldiği belirtilen bitkilerin birkaçı ise şunlardır

Güvercin Ağacı; Kanamayı durduran ve yatıştırıcı etkisiyle öne çıkan güvercin ağacı basurun belirtilerini hafifletebilir. Güvercin ağacı sindirim kanalının anüse açılan son bölgesinde şişmiş damarları güçlendirir. Reçetesiz eczanelerde satılan pek çok basur pedi, etken madde olarak güvercin ağacından elde edilen bileşenler kullanılmaktadır.

Tavşan Memesi; bu bitki neredeyse 2000 yıldır dolaşım sistemindeki sorunlar ve özellikle damar hastalıklarında kullanılmıştır. Tavşan memesi bitkisinin etkin bileşenleri kan damarlarını daraltır ve böylelikle basur tedavisinde işe yarayabilir.

Aleo Vera; Afrika'da yetişen aloe vera bitkisinin yaprakları berrak bir jel içermektedir. Bu jel yaraları, harici yanık ve güneş yanıkları tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca bu bitki saksıda ev bitkisi olarak hemen her yerde yetiştirilebilir. Yapraklarına çizilen uzunca bir çizikten elde edilen jel bir pamuğa damlatılarak direk basura uygulanabilir.

Karnıyarık Otu; Basurun en önemli nedenlerinden biri de düşük lifli beslenmedir. Bazı ticari diyet ürünlerinde kullanılan psilyum karnıyarık otunun kabuğu ve tohumunda elde edilmektedir. Psilyum tuvalete çıkmayı kolaylaştıracak biçimde bağırsakta jelatine benzer bir madde oluşturarak çözünebilir lif sağlar, bunu sonucunda kabızlığı önler ve basur acısını dindirir.

Diğer bitkiler; Altınbaşak otu, Gotu kola, karakafes otu, sarı kantaron ve civanperçemini sayabiliriz.

Basurdan korunmak için neler yapılmalı; Liften zengin gıdalarla beslenilmeli ve diyete lif ilavesi yapılmalıdır. Acı biber, baharatlı gıdalar ve alkolden uzak durulmalıdır. Dışkılama sırasında ıkın maktan kaçınmak. Kabızlıktan korunulmalıdır. Büyük abdestten sonra rahatsızlık oluyorsa ılık suyla oturma banyosu yapmak. Uzun süre hareketsiz olarak oturmak ya da ayakta kalınmak. Düzenli egzersiz yapmak. Uzun süre oturmak basur oluşumuna neden olabilmektedir. Günde uyku dışında geçen her saat için 5 dakika yürümek. Yeterli miktarda su içmek. Suyun kahve, çay gibi içeceklerle karşılanması yoluna gidilmemelidir. Ayrıca ağır kaldırma, uzun süren öksürük ve ıkınma gibi basura yol açan etkenleri de ortadan kaldırmak gereklidir.
" } ] }