{ "title": "İç Basur Ameliyatı", "image": "https://www.basur.web.tr/images/ic-basur-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 18:00:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İç basur ameliyatı, anüsün iç kısmında dişli çizgi denilen çizginin üzerinde iç basur denilen doku olur. Bu herkeste vardır. Normalde kalın bağırsağın sonundaki basınç değişimlerinde doğal yastık gibi şişerek ve sönerek, istem dışı gaz, sıvı çıkışını engelleme görevi görür. İç basur dokusunda oluşan rahatsızlıkta, dışa doğru sarkmalar meydana gelir. Bu sorun 4 aşamada evrelenir. 1. Derecedeki iç basur sorunlarında ameliyattan ziyade oturma banyosu ve ilaç tedavisi uygulanır. Diğer evrelerde hastaların ameliyat edilerek, bu sorundan kurtulması gerekebilir. İç basur ameliyatı olacak hastaların 7-10 gün önceden kullandıkları kan sulandırıcı ilaçları kesmeleri gerekir. Gerektiği takdirde operasyondan bir gün önce bağırsak boşaltıcı ilaç kullanımı olur. İç basur ameliyatı çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Bu doktorun ve hastanın tercihine, basurun verdiği rahatsızlığa, şiddetine göre değişebilir.

İç basur ameliyatında kullanılan yöntemler

Klasik ameliyatlar: bu operasyonda iç basur bıçakla, makas, laser, elektrokoter gibi araçlar yardımıyla kesilir ve dışarı alınır. Bu sayede makat genişletilerek, hastanın rahat etmesi sağlanır.

Lateral internal sfinkterotomi: Ameliyatta makat içi basıncının düşürülmesi için, makat içindeki kas kesilir. Bu yöntemle yapılan iç basur ameliyatında hastalarda 1 ay kadar gaz ve dışkı çıkarma sorunu ortaya çıkabilir.

Lazer yöntemi: bu yöntemde Diod, NdYag, CO2, m Argon gibi lazerler yardımıyla damarlar tutkalla yapıştırılır ve kapatılır. Hastaların bu yöntemde duyduğu ağrı, klasik ameliyatlardan farklı değildir.

Longo yöntemi: bu iç basur ameliyatı ağrı eşiğinin oldukça düşük olduğu bir yöntemdir. İç basur oluşumları normalde saat kadranı gibi dizili olur. Diğer ameliyat yöntemlerinde basurlar üç farklı yerden alınır ve buralarda yara meydana gelir. Longo yöntemi ise yaraya yol açmaz. Makat içindeki sinir uçları az olduğu için, ağrı hissi de azalır. İç basur ameliyatları arasında en başarılı yöntemlerden birisi budur. Sonuçta makatta sarkma yapmaz, ağrılar oldukça az olur, hastalarda basurun makattan dışa sarkma sorunu olmadığından normal yaşama dönüşte hızlı olur.

HAL ya da THD yöntemiyle ameliyat: bu yöntemde kalem ucu olan doppler cihazı sayesinde makat içindeki basurlarda atardamarların olduğu yere dikiş atılır ve burada damar akışı engellenir.

İç basur ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Ameliyatla yok edilen basurların sonradan tekrarlama riski bulunmaktadır. Bunun önüne geçmenin yolu beslenme alışkanlıklarını yeniden düzenlemek ve kabızlığa engel olmaktır.

Hastalardaki en önemli yakınma ameliyatın ardından oluşan ağrıdır. Bu nedenle ameliyatta makata enjekte edilen ağrı kesiciler, sonradan kullanılan ağrı kesici ilaçlar faydalı olur. İç basur ameliyatları arasında ağrı sorununun en az yaşandığı Longo ameliyatı bu nedenle daha fazla tercih edilmektedir.

Ameliyat sırasında kullanılan sondalar yüzünden hastalarda idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Ameliyat sonrasında dikişlerin açılması, enfeksiyon gibi etkenlerle makatta kanama olabilir. Bu hastaların tekrar ameliyat edilmesi söz konusu olabilir. Ameliyattan sonra geriye kalan deri çıkıntıları basur olarak algılanabileceğinden hastaların huzursuz olması doğaldır. Ancak doktor bu konuda aydınlatıcı bilgi verecektir.

Hastalar yaşadıkları huzursuzluk nedeniyle bir süre kabızlık çekebilirler. Eğer kısa sürede kabızlık geçmezse, dışkıyı gevşeten ilaçlarla bir tedavi uygulanabilir. Makatta darlık olabilir. Bu sorun ameliyatta giderilmeye çalışılsa bile, başarılı olmadığı zaman kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Nadiren hastalarda makat fistülü ve enfeksiyon gelişme riski de olabilir. İleri yaştaki hastalarda iç basur ameliyatı sonrasında dışkı ve gaz kaçırma sorunu görülebilir. Nadiren de dışkı taşlaşması denen sorun yaşanabilir.
" } ] }