{ "title": "Sülük Basura İyi Gelirmi", "image": "https://www.basur.web.tr/images/suluk-basura-iyi-gelirmi.jpg", "date": "21.01.2024 13:54:26", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Sülük Basura İyi Gelirmi, Sülük Latince ismi Hirudinea'dır. Sülük halkalı solucanlar sınıfından olan bir alt sınıftır. Bütün sülükler etçil hayvanlardır. Sümüklü böcekler, solucanlar, küçük kabuklular ve böcek lavları ile beslenir ya da iki yaşamlılar, sürüngenler ve bazı memelilerde kan emen parazit şeklinde yaşamlarını sürdürürler. Sülüklerin bilinen en önemli büyük avcıları balıklardır. Karidesler, sucul böcekler ve diğer sülük türlerindendir.

Tıbbi Sülük

Tıbbi sülük yani Hirudo Medicinalis Avrupa'da sülüklerin medikal alandaki kurulan ilk kliniği yaklaşık 2500 sene önce kurulmuştur. Mikro cerrahi ve plastik cerrahide tedavi edilecek bölgede oldukça küçük bir ısırık ile işe koyulan omurgasız küçük hayvan kanı emer iken salgılamış olduğu enzimler ile vücudun kan dolaşımını sağlamaktadır. Mikro cerrahi ile plastik cerrahide kullanımı oldukça artan bu omurgasız hayvanlar özellikle de mikro cerrahi uzmanları bu durumun adına 'maden' adı verilmiştir. Sülüğe İngilizler ise 'canlı eczane' adını vermişlerdir. Doğal ortamda bulunan bilen ve yüzyıllar boyunca kan emmesi ile bilinen tıbbi amaçla kullanılmakta olan doktor sülük tür. Bu sülüğün salgılamış olduğu antikoagulan madde yapıştırıldığı bölgede kan pıhtılaşmasını engellemektedir. Bu nedenle parmağı kopmuş kişilerde olduğu üzere tekrar dikilmiş organlar üzerinde geçici bir süre ile kan akışının devamını sağlaması amacı ile kullanılır.

Sülükle Basur (Hemoroid) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemoroid veya basur tedavisinde oldukça doğal bir yöntem olarak bilinir. Basurlu hasta kişinin rahatlaması için öncelikle sülük ile tedavi önerilmektedir. En az minimum üç seans olmalıdır. Sülük ile basur tedavisi sonucunda kişi ağrılarından kurtulmaktadır. Basur un oldukça şiddetli olduğu dönemde ağrı yapan bir çeşidi olan tromboze hemeroidde yani boğulan basur olarak bilinen meme içerisindeki bekleyen kanın alınması sonrasında ağrıda ciddi azalma sağlar. Boğulan basur un bilimsel açıdan tedavisinde de içeride basınç yapmakta olan kanın alınması gerekmektedir. Şayet basınç yapan bu kan alınmaz ise ya bir yerden kendiliğinden delinerek akar ya da vücut tarafından emilerek akabilir. Basurlu hasta kişi bir iki haftada rahatlamaktadır. Boğulan basura sülük yapıştırıldığında basur memesi içindeki basınç yapan kanın sülük tarafından emilmesi sonucunda kişide rahatlama sağlamaktadır. Fakat geçici olan bu uygulama sülük ile daha kısa zamanda düzelerek ağrı ve acıda hafifler geçer. Boğulan basur dışında ise sülük kullanımının bilinen bilimsel açıdan hiçbir değeri bulunmaktadır. Hatta kirli alan olduğundan zarar dahi vermektedir. Bu omurgasız hayvanın faydası olduğu gibi bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı zaman zarar verebilir. Bilinçli kullanıldığında kişi faydasını görmektedir.
" } ] }